Kemper
31 december 2021

Vijf voorbeelden van grondkering met betonnen keerwanden

Kemper Beton B.V. - Vijf voorbeelden van grondkering met betonnen keerwanden

Wil je met grondkering een hoogteverschil opvangen of juist een verschil creëren? Dan zijn prefab keerwanden van beton de ideale oplossing. Deze zijn duurzaam, snel te verwerken en geschikt voor complexe toepassingen. Hoe precies vertellen we aan de hand van vijf voorbeeldprojecten.

1. Grondkering, op maat én kant en klaar

Kemper Beton B.V. - Keerwanden zorglocatie GeertruidenbergOm bij een zorglocatie in Geertruidenberg de tuin op gelijke hoogte met het gebouw te brengen, is grondkering met betonnen keerwanden toegepast. Een standaard klus? Zeker niet, mede vanwege de helling in het straatwerk, de vele hoeken die afwijken van de gebruikelijke 90 graden én het hekwerk op de prefab elementen.

Alle betonnen keerwanden – type glad en haaks – zijn op maat gemaakt en worden kant en klaar geleverd. Hierdoor hoefde er niet gezaagd te worden en was de grondkering snel geplaatst. Het voordeel daarvan is dat de vellingkanten en de bewapening intact blijven.

2. Keerwanden als fundering voor metselwerk

Fort Isabel Vught (4)

Bij Fort Isabel in Vught zijn prefab keerwanden niet alleen gebruikt voor grondkering, maar ook als fundering voor een gemetselde erfafscheiding. Op zo’n twintig centimeter is een metselhiel aan de keerwand gemonteerd, waar de muur op rust. Een stabiele én voordelige oplossing. Want dankzij de hiel op hoogte is er minder metselwerk nodig.

3. Een strak geheel

Kemper Beton B.V. - Keerwanden milieustraat Eindhoven

Grondkering om een hoogteverschil te creëren is een bekend fenomeen bij milieu straten. Zo ook op bedrijventerrein GDC Noord in Eindhoven. Maar daar lag een extra uitdaging: alle hoeken in de opstelplekken moesten precies op één lijn liggen, ondanks de verschillende breedtes van de containers. Het extra rekenwerk in de voorbereiding en het maatwerk tijdens de productie, hebben in de uitvoering veel tijd opgeleverd. En een strak geheel van betonnen keerwanden.

Verder zijn er betonnen keerwanden geplaatst met een verlopende bovenzijde, zodat autobestuurders goed zicht houden als ze naar beneden rijden. Op de erfgrens zijn keerwanden van drie en vier meter hoog geplaatst, als omheining van het perceel.

4. Statige bordessen dankzij grondkering

Kempter Beton B.V. - Keerwanden in de nieuwe wijk ‘De Elementen’ in Spijkenisse

Huizen die hoger staan dan het maaiveld hebben doorgaans een statige uitstraling. Zeker als ze een fraai bordes voor de deur hebben. Zo ook in een nieuwbouwwijk in Spijkenisse, waar de bordessen zijn gemaakt met behulp van grondkering door betonnen keerwanden. Prefab geproduceerd, zodat de aannemer de keerwanden snel kon toepassen, en waardoor de huizeneigenaren er decennialang mee vooruit kunnen.

5. Hoogteverschil tussen twee terreinen

Bedrijventerrein Asten (3)Als er een hoogteverschil tussen twee terreinen is, zoals op een bedrijventerrein in Asten, zou je de grond natuurlijk af kunnen laten lopen. Maar dan benut je niet de totale capaciteit van beide percelen. Met grondkering doe je dat wel. Pas je daarbij hoge betonnen wanden toe? Dan doen deze meteen dienst als erfafscheiding; voor meer privacy, minder geluidsoverlast of extra beveiliging. Dat is nog eens duurzaam.

Wil je extra inspiratie?

In de inspiratiegids van Kemper Beton vind je nog meer voorbeelden van grondkering. Ook lees je hierin alles over waterkering en hoogteverschillen. Wil je de Inspiratiegids ontvangen? Download de inspiratiegids hieronder. 

New call-to-action