Kemper
Oeverzwaluwen hebben het steeds moeilijker in Nederland. Ze broeden in holtes in steile oeverwanden, maar dat soort oevers komen steeds minder voor. Om de oeverzwaluw in Sint-Oedenrode bij Landgoed De Rijt een handje te helpen, werden er speciale oeverzwaluwwanden geplaatst. In de wand zitten 144 nestgaten. De wand is van beton en daardoor onderhoudsvriendelijk. Zo kan elk jaar de broedplek gegarandeerd worden voor deze vogel. De zwaluwen kunnen nu hun nesten graven in het leemachtige zand achter de wand.
 
Voor deze soortenbescherming zijn Van Berkel Landschap & Infra en Kemper door IVN Sint Oedenrode benaderd, om mee te denken over een oplossing voor het creëren van een zwaluwwand. Kemper heeft al enige ervaring met de productie van deze speciale keerwanden.
Zwaluwkeerwanden_3_1

Plaatsen van de oeverzwaluwwand

Van Berkel heeft de strook waar de wanden kwamen te staan uitgediept. De grond werd geëgaliseerd en met fijne steenslag verstevigd. Hierover kwam nog een laagje betoncement en de plaatsing van de wanden kon beginnen. De wand is uit twaalf betonelementen opgebouwd. In elk element zitten ook weer twaalf gaten met een doorsnede van zo'n tien cm. In totaal kunnen er dan bijna honderdvijftig nestjes worden gebouwd. De kunstmatig aangelegde zwaluwwand op landgoed De Rijt wordt al druk bezocht door de oeverzwaluw.
Zwaluwkeerwanden_2

Projectfoto's

Heeft u vragen?

Vul onderstaand formulier in om uw vraag te stellen.