Kemper

Medio 2018 heeft Kemper de engineering en productie van speciale keerwanden voor dit project verzorgd, samen met zusterbedrijf Romein Beton in Dodewaard. Zo krijgen producten die vroeger vooral functioneel waren, nu ook een esthetische functie.

Naast het verfraaien van de wijk, geven de keerwanden vorm aan de omgelegde Kayersbeek in Haven Centrum. De beek wordt alleen door regenwater gevuld en staat dus vaak droog. Het regenwater stroomt van de bestrating af naar de beek, die daarmee fungeert als wadi: een soort opslagplaats van water waardoor de natuurlijke omgeving van de beek groen blijft.

Kemper_project_Apeldoorn_maart2019_12_1

Motief op keerwanden

De wanden zijn antracietgrijs en hebben een dikte van 40 cm. Dat is veel dikker dan de reguliere keerwanden, die ca.10 cm zijn. De keerwanden hebben een mooi reliëf; op de wanden zijn in verspringende vlakken lisdodden, een soort riet, als motief aangebracht. Ook zijn er op een aantal plaatsen letters aangebracht, waardoor straatnamen zichtbaar zijn. In de wanden zijn tevens uitsparingen of ‘waterenvelopjes’ gemaakt. Hierdoor gaat het water van de straat in de wadi. Daarnaast zijn er nog sparingen aangebracht waardoor zijn er blusleidingen geïntegreerd in de keerwand geplaatst kunnen worden. Op vier plekken zijn de wanden lager uitgevoerd, hier komen brugdekken op zodat mensen hun woning makkelijk kunnen bereiken. Deze brugdekken worden ook door Kemper geleverd.

Het ontwerp voor de wanden komt van Jan Albert van Buuren en Dordi de Groot van het Ingenieursbureau van de gemeente Apeldoorn. De bouwer, Dura Vermeer, heeft de montage uiteindelijk ondergebracht bij de afdeling montage van Romein Beton.

Op dit moment wordt fase twee geëngineerd, deze zal naar alle verwachting medio juni 2019 geleverd gaan worden.

Kemper_project_Apeldoorn_maart2019_8

Projectfoto's

Heeft u vragen?

Vul onderstaand formulier in om uw vraag te stellen.