Kemper
1 december 2021

Wanneer kies ik welke keerwand?

Kemper Beton - keerwanden

Hoe wordt een keerwand belast? Wordt het beton mogelijk aangetast door dooizout? En waarmee wordt-ie aangevuld: met (zee)zand, klei- of leemgrond? De antwoorden op deze vragen bepalen het type keerwand dat het meest geschikt is. En dat is dus overal anders.


Om je te helpen kiezen, vertellen we in dit blogartikel over het effect van externe invloeden op een betonnen keerwand. En natuurlijk hoe we ons daar tegen kunnen wapenen. Wat minder technisch: ook smaak kan de doorslag geven.

De belasting van een keerwand

Een keerwand kan op verschillende manieren worden belast. Bij een normale belasting ligt de druk op de binnenzijde van de wand. Wordt het prefab element andersom belast, zoals bij een gronddepot? Dan is het type keerwand geschikt met zwaardere wapening in het buitennet én een langere hiel aan de achterzijde. Als de wand aan beide kanten wordt belast, past een dubbelkerende keerwand het beste.

Ook kan er sprake zijn van bovendruk, vooral door verkeer. De mate hiervan heeft effect op de lengte van de voet en van de hiel, en op de verkeersklasse van het beton. Hierbij geldt: hoe groter de belasting, hoe hoger de klasse. En daarmee ook hoe zwaarder de wapening in de keerwand.

Milieuklassen: van X0 tot XM

Een keerwand wordt ook gekenmerkt door een milieuklasse. Deze wordt bepaald door het risico op aantasting van het beton of de wapening door bijvoorbeeld dooizouten, vorst, zeewater of chemicaliën. Dit soort invloeden van buitenaf hebben effect op de samenstelling van het betonmengsel en op de afwerking van de wapening. Soms is een beschermende dekkingslaag op het staal een goede optie.

In totaal zijn er zeven soorten milieuklassen (van X0 tot XM) en 19 varianten, zoals XS3 of XF4. Klik hier voor een compleet overzicht.

Een keerwand en esthetiek

De keuze voor een keerwand kan ook te maken hebben met esthetiek. Zo is bij een strak tuinontwerp of op een schoolplein het type ‘glad en haaks’ meer geschikt. Is een meer robuuste uitstraling gewenst, zoals in de industrie of bij een olifantenverblijf in de dierentuin? Dan is het type ‘verlopende zichtzijde’ perfect.

Heb je specifieke wensen voor een project? Met maatwerk zijn er veel oplossingen mogelijk. In vormen en hoeken, in hoogte (tot wel tien meter) en in kleur. Ook is het mogelijk om een keerwand af te werken met een structuur, zodat deze de uitstraling krijgt die je wil. Metselwerkstructuur, natuursteenlook of een houtnerfimitatie… de opties zijn eindeloos.

Wil je een afspraak inplannen?

Op zoek naar een oplossing om een hoogteverschil op te heffen of wil je meer weten over de keerwanden van Kemper? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Onze specialisten adviseren je graag. 

Afspraak plannen