Kemper
9 december 2021

Van zwaluwwand tot tribune: dit kan óók met betonnen keerwanden

Betonnen keerwanden kom je overal tegen. Op milieustraten, als erfafscheiding of zelfs in een binnentuin: je kijkt er misschien niet eens meer van op. Toch zijn er ook nog heel wat andere toepassingen, waarvan er een aantal je zeker verrassen. We doen een poging met zes voorbeelden.

Zwaluwwanden

Kemper Beton B.V. - Zwaluwkeerwanden

De boerenzwaluw staat op de Rode Lijst van Nederlandse Broedvogels. Ze zijn dus kwetsbaar. En ook de oeverzwaluw heeft het lastig. Om deze oer-Hollandse soorten een handje te helpen, worden er steeds vaker zwaluwwanden van betonnen keerwanden geplaatst. Hier zijn in de wanden prefab gaten gemaakt (in de mal) die als broedplaats dienen. Met een tapse vorm, zodat de vogels ook echt in een holletje kruipen.

Betonnen keerwanden als tribune

Betonnen keerwand als tribune

Tribunes van betonnen keerwanden? Jazeker. Deze toepassing heeft als grote voordeel dat er veel minder beton nodig is dan bij massieve tribune-elementen. Die zijn bovendien moeilijker te verwerken.

Rondom panda’s, olifanten en apen

Keerwanden_van_Kemper_voor_olifanten-_en_apenverblijf_Dierenrijk_Nuenen

De reuzenpanda’s in Rhenen, de olifanten in Nuenen en ook de apen daar: hun verblijf is omsingeld door betonnen keerwanden in allerlei uitvoeringen. Hoog en laag, binnen en buiten, in marmer- en betonlook. Verder zijn er rondingen toegepast én op verschillende plekken sparingen voor glasplaten gemaakt. Zo kunnen ook de kleinste bezoekers een blik in het verblijf werpen.

Duikerbrug-oplossingen

Duikerbrug_Heerenveen_Kemper_Beton_9

Twee rijen betonnen keerwanden tegenover elkaar, met een sparing voor een betonnen buis waar het water door kan stromen. Dat is de basis voor een duikerbrug. Eenvoudig, sterk en stabiel.

Als fundering voor geluidsschermen

Geluidsscherm-A2-001

Geluidsschermen tegen verkeerslawaai zijn er in allerlei soorten en maten. Ook van betonnen keerwanden. Hebben deze prefab elementen niet de voorkeur bij een project? Dan zijn ze in een minder hoge variant wellicht wel ideaal als basis voor een schanskorf. Ze zijn namelijk snel te verwerken en superstevig.

Betonnen keerwanden met structuur

Geluidsscherm-A18-001Als steenkorven boven een betonnen keerwand worden verkozen, heeft dit vaak te maken met esthetiek. Maar er zijn ook prefab wanden die een bouw- of infraproject mooier kunnen maken, dankzij een metselwerk-, natuursteen- of houtnerfstructuur. Extra voordelen: je hebt geen last van plantgroei, er is minder onderhoud nodig en de betonnen keerwanden zijn sneller geplaatst dan de korven.

Wil je extra inspiratie?

In de inspiratiegids van Kemper Beton vind je nog meer voorbeelden van grondkering. Ook lees je hierin alles over waterkering en hoogteverschillen. Wil je de Inspiratiegids ontvangen? Download de inspiratiegids hieronder. 

New call-to-action