Kemper
10 oktober 2022

Strakke keerwanden onder nieuw plein Gilze

Strakke keerwanden onder nieuw plein Gilze

Heel lang hoefde Ruud van Ham van Waterblock BV niet na te denken waar hij de keerwanden vandaan zou halen voor de infiltratiekelder onder het vernieuwde Bisschop de Vetplein in Gilze. "Kemper levert de kwaliteit die ik wil hebben. Dat zie je in de afwerking, de pasvorm en de geringe afwijkingen. Als ze geplaatst zijn, ziet het er gewoon strak uit."

Infiltratiekelder

Bij de herinrichting van het Bisschop de Vetplein in Gilze zijn een kiosk en een historische boomstamput verhuisd. Op de oude plek daarvan ligt nu een plein met een infiltratiekelder. Die moet bij regenval de riolering ontlasten. Daar zijn de keerwanden van Kemper Beton voor gebruikt.

"Tijdens de uitvoering waren er wel wat hindernissen", zegt Van Ham van Waterblock BV. "Zo was er de mogelijkheid dat er explosieven uit de Tweede Wereldoorlog in de grond zouden zitten, daarom is er ook onderzoek gedaan. Uiteindelijk is er behalve wat metaalsplinters niets gevonden." Ook is archeologisch onderzoek gedaan, waarin sporen van oude fundamenten zijn opgedoken.

Complexe vorm

De keerwanden van Kemper Beton zijn geplaatst in een ‘complexe vorm’, met veel prefab maatwerk in afgeschuinde voeten en passtukken. "Die ingewikkelde vorm was nodig vanwege de aanwezigheid van kabels, leidingen en bestaande bomen. Ook moest er rekening gehouden worden met de plant van een aantal nieuwe bomen."

De kelder onder het plein heeft een bergingscapaciteit van 300 m3. De constructie is geschikt voor de zwaarste belasting. "Er zijn geen beperkingen in het gebruik. Je zou er probleemloos een kermis op kunnen houden", zegt Van Ham.

Hij is tevreden over de communicatie met Kemper Beton. "Die is zonder meer prima. Als er eens wat aan de hand is, dan nemen ze tijdig contact op. En net zo belangrijk: ze doen er alles aan om het naar tevredenheid op te lossen."