Kemper
4 april 2024

Kemper innoveert met Invie: duurzame keerwanden langs de snelweg A1

Kemper A1

In opdracht van Rijkswaterstaat voert Heijmans de verbreding van de A1 uit ter hoogte van Apeldoorn-Twello. Kemper Beton uit Tilburg heeft hiervoor, in opdracht van Heijmans, keerwanden geleverd met een duidelijk lagere MKI-waarde. Er zijn in totaal acht keerwanden geleverd met het bindmiddel Invie als cementvervanger. Door de toepassing van Invie is een reductie van 90% ten opzichte van de reguliere cement op de CO2-uitstoot gerealiseerd. De keerwanden kregen afgelopen woensdag een plek langs de snelweg A1 tussen Apeldoorn en Twello.

Keerwanden met cementvervanger Invie

Kemper, dat onderdeel is van de BTE Groep, maakte de keerwanden met Invie. ASCEM, het onderzoeksinstituut van de BTE Groep, staat aan de basis van Invie en is al jaren bezig met het ontwikkelen van producten met een lagere CO2-footprint.

Milieuvriendelijke cementvervanger

Bij traditioneel beton wordt vaak gebruikgemaakt van portlandcement. Bij de productie van dit cement komt echter veel CO2 in de atmosfeer. Om met meer oog voor ons milieu te kunnen produceren, zet de BTE Groep al geruime tijd in op de ontwikkeling van een cementvervanger die kwalitatief goed en sterk beton oplevert. Dit heeft geresulteerd in het bindmiddel Invie. Anco Trip van Kemper: ‘’Onze opdrachtgever Heijmans was geïnteresseerd in het duurzame karakter van Invie; in de navolgende gesprekken met hun opdrachtgever Rijkswaterstaat is een geschikte locatie gezocht om de keerwanden toe te passen.’’

Portalen langs A1

En zo kon Kemper aan de slag met de productie van de acht keerwanden met Invie. De keerwanden zijn woensdag jl. geplaatst bij de verbrede snelweg A1 tussen Apeldoorn en Twello. Ze worden ingezet als grondkering naast de staanders van de portalen waarop bebording met weginformatie te zien zal zijn. BTE en de partners blijven de keerwanden na plaatsing monitoren op prestatie om zodoende informatie te verkrijgen over deze duurzame toepassing in de praktijk.

Verdere ontwikkeling

Eerder hebben er al andere succesvolle pilotprojecten met Invie plaatsgevonden bij BTE-bedrijven. Dat gebeurde de afgelopen jaren bij De Hamer in Nijmegen, Romein in Dodewaard, Steenhuis Beton in Uithuizermeeden en De Meteoor in Rheden. Ook het project bij Kemper is een mooie kans om te laten zien wat Invie biedt als duurzame oplossing.

Weliswaar kan er in dit stadium van de ontwikkeling van Invie nog niet grootschalig en seriematig met het innovatieve bindmiddel gewerkt worden, maar projecten als deze dragen zeker bij aan de verdere ontwikkeling van Invie.

20240328_150858