Kemper
6 december 2022

Keerwanden Kemper Beton vormen basis van groene zone in Willem II-straat Tilburg

Keerwanden Tilburg

Dankzij 62 keerwanden van Kemper Beton krijgt de Willem II-straat in Tilburg een mooi groen aanzicht. De wanden vormen de afscheiding van een flinke ‘groeizone’ in de gereconstrueerde straat. In die zone is ruimte voor bomen en ander groen.

‘’De keerwanden zijn de afscheiding tussen de groeizone en de rest van de straat, waar ook kabels, leiding en riolering liggen”, zegt projectleider Ruud van de Pol van Broeren Civil Solutions BV. De Willem II-straat is een van de vijf innovatieve straten in de stad. ‘’Tilburg wil daar zoveel mogelijk maatregelen nemen die duurzaam zijn, zoals hergebruik van materialen en opvang van regenwater.’’

De straat is zo’n 450 meter lang, de totale lengte van de groene ruimte is 225 meter. Dat betekent keerwanden aan beide zijden met een totale lengte van 451 meter. ‘’Het gaat om zwaardere keerwanden aan de straatkant, die aan de kant van het voetpad zijn wat lichter”, vertelt de projectleider. De breedte van de groene zone varieert van 130 tot 150 centimeter.

tilburg5[42]

Toekomst

‘’Kemper Beton is een Tilburgs bedrijf en wij ook, we kennen elkaar goed”, zegt Van de Pol. ‘’Het werkt altijd naar tevredenheid, dus ook in de toekomst zullen we bij hen terecht komen voor keerwanden. Waarschijnlijk binnenkort al voor een project in de Stationsstraat in Tilburg, ook een van de vijf innovatieve straten.”

Hij vervolgt: ,,Ik vind het prettig dat Kemper in het voortraject uitvoerig heeft meegedacht met engineering en een special gemaakt heeft die afwijkt van de standaard keerwanden. We kregen een keurig bouwpakket aangeleverd, zeg maar.”

Binnen paar minuten geregeld

Van de Pol roemt ook de flexibiliteit van het bedrijf. ‘’We hadden al aangegeven dat we een bepaalde maat keerwanden wilden hebben, maar ze bleken later toch iets groter te moeten zijn. Daar deed Kemper helemaal niet moeilijk over. Binnen een paar minuten was het geregeld en kregen we de grotere exemplaren. Ik waardeer die flexibele opstelling.”