Kemper
4 september 2023

Een jaar lang geen ongevallen bij Kemper Beton Tilburg, dus komt de frietkraam op bezoek

Een jaar lang geen ongevallen bij Kemper Beton Tilburg, dus komt de frietkraam op bezoek

Feest bij Kemper Beton in Tilburg. Donderdag 31 augustus draaide de frietkar het terrein op en kon iedereen een lekkere snack halen. Daarmee vierde Kemper dat er een jaar lang geen ongevallen waren geweest. ,,Dat komt niet vaak voor, dus dat moet je met z’n allen vieren”, zegt plantmanager Alex Langstraat van Kemper Beton.

,,Veiligheid is altijd belangrijk, maar je voorkomt helaas niet dat er zo af en toe een ongeval gebeurt”, zegt hij. ,,Maar we doen er wel alles aan om het zo veilig mogelijk te houden op de werkvloer. Op 24 augustus 2022 hadden we ons laatste ongeluk en daarna is er hooguit een keer een pleister geplakt.”

Het safe houden van het werk is een taak van iedereen, maar wordt vanuit BTE aangejaagd door veiligheidscoördinator Roy van Iersel. ,,We hebben regelmatig overleg met hem en hij komt ook maandelijks bij ons een inspectieronde doen”, zegt Alex.

Frietkar bij Kemper Beton

Eigen preventiemedewerker

Het Tilburgse bedrijf heeft ook een eigen preventiemedewerker aangesteld: Claus Stahl. Die maakt in principe wekelijks een ronde door het bedrijf om te kijken of er potentieel onveilige situaties zijn. ,,Claus spreekt de mensen er ook meteen op aan en maakt een rapport op dat we samen bespreken.”

Volgens de plantmanager ligt de basis voor veilig werken bij de werknemers zelf. ,,Dan moet je denken aan het opruimen van de werkplek, terughangen van gereedschappen en gebruiken van gehoorbescherming of het voorkomen van onveilige situaties met vrachtwagens of heftrucks.”

Frietkar bij Kemper Beton

Menselijk gedrag

Hij vervolgt: ,,Het gaat vaak om menselijk gedrag. Nog even snel dit of dat doen en dan kan het mis gaan door een val of een vinger ergens tussen. Daarom is het belangrijk om daar scherp op te blijven.” Binnenkort krijgt ook de vestiging Tienray van Kemper Beton een eigen preventiemedewerker.

Medewerkers die geen Nederlands en Engels spreken en verstaan worden via collega’s die wel Engels kunnen in hun landstaal -meestal Pools-  op de hoogte gebracht van veiligheidsregels en aandachtspunten.

Frietkar bij Kemper Beton

Prestatie van allemaal

Hoewel op kantoor de kans op ongevallen minder groot is dan op de werkvloer in de productiehal, stonden alle collega’s donderdag aan de frietkraam voor een welverdiende lekkernij. Alex: ,,Het is echt een prestatie van ons allemaal, dus dat moet je samen vieren.”