Kemper
14 juni 2022

Alex Langstraat is Plantmanager bij Kemper: 'Loyaliteit over en weer is het sleutelwoord'.

Alex Langstraat

De Rotterdamse Alex Langstraat werkt sinds maart 2021 bij Kemper. Hij startte als Plantmanager bij Kemper Tilburg en heeft inmiddels ook de Kemper-plant in Tienray onder zijn hoede. Alex is verantwoordelijk voor alles wat er zich op en rond de fabrieken afspeelt. Het kenmerkende van zijn functie? ‘Ik krijg als Plantmanager de ruimte en het vertrouwen om de fabrieken te leiden zoals ik denk dat het moet. En dat leidt tot loyaliteit over en weer!’

In zijn jongere jaren werkte Alex in staal en machinefabrieken. Hij lacht en zegt: ‘Achteraf gezien had ik natuurlijk veel beter eerst een goede opleiding kunnen volgen. Maar ja, ik was jong, enthousiast en wilde liever werken dan in de schoolbanken zitten. Dus dan maak je andere keuzes’. Met die opleiding kwam het overigens wel goed. Toen Alex jaren later bij een organisatie in de machinebouw werkte, volgde hij in de avonduren een studie Technische Bedrijfskunde.

Loyaal mensenmens

Alex is eerlijk wanneer hij aangeeft dat hij waarschijnlijk nog bij dit bedrijf zou werken als de eigenaar nog in leven zou zijn. ’Ik ben een loyaal persoon en een mensenmens. Ik merkte dat, toen mijn werkgever kwam te overlijden, ik het best lastig vond. Voor mij gevoel deden we het toch een soort van samen. Dat samen hield op’. Na wat omzwervingen gaat Alex met BTE in gesprek; voor Kemper Beton Tilburg zoekt het bedrijf een nieuwe Plantmanager. Is het iets voor Alex?

Tussen de mensen 

‘Het gesprek was vanaf het eerste ogenblik prettig en open. Het werd mij direct duidelijk dat Kemper en BTE werken volgens drie belangrijke principes: veiligheid, kwaliteit en kwantiteit. En dan ook echt in die volgorde. Ik hou van die duidelijkheid. Het geeft sturing en kaders aan dat wat je moet doen. Daarnaast was het meteen helder dat je als Plantmanager het vertrouwen en de ruimte krijgt om inhoud te geven aan de functie zoals het jou goeddunkt. Dat past heel erg goed bij mij. We maken samen de afspraak dat de fabriek bepaalde doelstellingen haalt. Ik zorg ervoor dat we dat kunnen afvinken’. Voor de 56-jarige Alex houdt dit in dat hij als leidinggevende met twee voeten in de business staat. ‘Natuurlijk heb ik zo mijn administratieve taken en verantwoordelijkheden en zit ik achter mijn laptopje te werken. Maar het grootste deel van de werkdag ben ik tussen mijn mensen te vinden. Daar waar het gebeurt, waar de processen zich afspelen en de mensen zich inzetten voor het bedrijf’.

Inkoppertjes

Op de vraag waar aan goede Plantmanager aan moet voldoen reageert Alex direct en stellig. ‘Het zit ‘m allereerst in een goede basis. Je moet als leidinggevende wel weten waar je over praat. Dat betekende voor mij dat ik bijvoorbeeld de cursus ‘betonvakman’ heb gevolgd. Hoe kan ik een goede leidinggevende zijn voor mijn mensen als ik niet eens weet waar zij mee te maken hebben? Daarnaast zijn er natuurlijk de ‘inkoppertjes’ zoals ik ze noem: stressbestendigheid, organisatievermogen, zelfstandigheid, verantwoordelijkheid’. De allerbelangrijkste eigenschap van een goede Plantmanager -en eigenlijk van iedere goede leidinggevende- heeft echter te maken met iets dat je hebt of niet hebt: leiderschap. Dat is een talent dat je kunt ontwikkelen, maar het moet wel in je zitten’.

Leiderschap en leidinggeven

Alex legt uit dat er, wat hem betreft, een duidelijk verschil zit in leiderschap en leidinggeven. ‘Leidinggevende is een positie die je formeel van de organisatie krijgt, maar leiderschap gaat voor mij over de rol die je informeel van je medewerkers krijgt toebedeeld. Een goed leider past op ‘zijn’ mensen, haalt het beste in ze naar boven en geeft ze steeds weer het vertrouwen en de ruimte om verantwoordelijk te zijn voor hun werkzaamheden. Ik zie dat aan mijn leidinggevende (Businessunit directeur Alfred Heij, red.). Hij geeft mij de ruimte en het vertrouwen om mijn ding te doen. Daar word ik blij van. Het maakt dat ik me gezien en gewaardeerd voel. Binnen het bedrijf ben je geen personeelsnummer. Ik ben Alex en wat Alex doet, doet ertoe’.

Ik teken ervoor 

Niet alleen binnen Kemper, maar ook binnen heel BTE, ziet Alex dat vertrouwen, het juiste doen en het geven van ruimte de norm is. ‘Het begon al toen ik op mijn eerste dag binnenkwam. Alles was geregeld: telefoon, laptop, werkplek, paperassen. Dan voel je je wel welkom, hoor! En al snel kreeg ik de ruimte om mijn rol als Plantmanager te pakken’. Nadat Alex in Tilburg zijn plek gevonden heeft en het team en proces heeft kunnen bouwen zoals hij voor ogen had, dient er zich bij Kemper Tienray een uitdaging aan. ‘De functie van Plantmanager kwam vacant. Ik heb me vrijwillig aangemeld om die plant erbij te gaan doen. En kreeg het vertrouwen om te laten zien dat ik het kon’.

Voor de toekomst heeft Alex geen duidelijke piketpaaltjes gezet. ‘Ik vind het leuk wat ik doe. Ik ben blij met mijn werk en geniet tijdens mijn vrije tijd van mijn gezin, leuke wandel- en fietstochten en onverwachte weekendjes weg. Als het me gegeven is dat dit zo nog jaren doorgaat, teken ik ervoor’.