Kemper

Iedereen die weleens de Afsluitdijk heeft genomen, kent het standbeeld van ir. Cornelis Lely wel. Het torent hoog op de dijk boven de horizon uit. Sinds kort heeft het beeld van dé grote man achter de inpoldering van de Zuiderzee een nieuwe plek. Kemper Beton leverde de keerwanden.

Rijkswaterstaat versterkt Nederlands beroemdste dijk in samenwerking met bouwconsortium Levvel. Dat bestaat uit BAM, Van Oord, Rebel en Invesis. Het consortium onderhoudt de Afsluitdijk ook gedurende 25 jaar.

Tijdens deze operatie, waarbij de dijk wordt opgehoogd, de waterafvoer vergroot, het wegdek van de A7 verbeterd en nog veel meer.

Lely-in-kraan-08 (1)

Flexibel

,,De L-profielen van Kemper Beton waren nodig om een tuimeldijk ter hoogte van het beeld te maken”, zegt uitvoerder Maarten Pik van Levvel. ,,We zijn bij Kemper terecht gekomen omdat ze erg flexibel waren in het passend maken van de elementen. Dat is altijd erg prettig.” Kemper Beton leverde een aantal standaardkeerwanden en ook enkele aangepaste. Het gaat om acht keerwanden met een lengte van veertig meter.

Het beeld van ir. Cornelis Lely is halverwege juni verplaatst. ,,Dat was een operatie waarbij we met een 450-tonner het beeld de sokkel hebben opgepakt om het twaalf meter verder weer neer te zetten. Dat lijkt een kleine afstand, maar in de nieuwe situatie zou het beeld op de oude plek niet goed uitkomen. Nu past het goed in de omgeving en is het beter bereikbaar voor zowel fietsers als wandelaars”, zegt Pik.

Het is de tweede keer in de historie dat het beeld van de bedenker van het Zuiderzeeplan een nieuwe plek krijgt. Het stond vanaf de opening van de dijk in 1954 tot aan 2006 bij de Stevinsluizen in Den Oever. In 2007, het jaar dat de Afsluitdijk 75 jaar bestond, werd het monument verplaatst van Den Oever naar deze locatie in de buurt van het Vlietermonument, op de plaats waar de dijk destijds gesloten werd.

Neem contact op

Heeft u vragen?

Vul onderstaand formulier in om uw vraag te stellen.