Kemper
13 maart 2023

Waarom de groene parkeerplaats een opmars maakt

Waterpasserende betontegels

Je ziet ze steeds vaker in de openbare ruimte: groene parkeerplaatsen. Oftewel, parkeerplekken die niet volledig bestraat zijn. Dat is een mooie ontwikkeling, want deze variant is ecologisch gezien gunstiger dan traditionele oplossingen. 

Een groene parkeerplaats wordt gelegd met waterdoorlatende betonplaten. Dit bestratingsmateriaal heeft openingen waar gras doorheen kan groeien en waar regenwater doorheen kan stromen. En het mooie is dat ze niet alleen voordelen bieden voor de natuur, maar ook voor jou als aannemer. De betonplaten zijn namelijk met de juiste breedte van een parkeerplaats te bestellen, en dus makkelijk te leggen.

Groene parkeerplaats: tegen wateroverlast en hittestress

Door klimaatverandering zijn er steeds vaker problemen bij verharde ondergronden. Zo kunnen de watersystemen in Nederland langdurige en hevige regenval niet aan, waardoor overlast en schade ontstaan. Dat is het beste te voorkomen door de neerslag de bodem in te laten zakken, op de plek waar het valt. En regenwater infiltreren kan dus met waterpasserende betonplaten.

Ook hittestress is door de steeds warmere zomers een actueel thema. En ook hierbij kan een groene parkeerplaats een positieve bijdrage leveren, omdat planten minder zonnewarmte opslaan dan andere materialen én omdat ze een verkoelende werking hebben. Via de huidmondjes komt namelijk waterdamp vrij en dat onttrekt warmte uit de lucht.

Voor bodemherstel en biodiversiteit

Dankzij de waterdoorlatende eigenschap zijn groene parkeerplaatsen op meer manieren goed voor de natuur. Zo voorkomen ze verdroging van de bodem, omdat waterhoudende lagen opnieuw bevoorraad worden. Verder dragen ze bij aan de bescherming van de biodiversiteit, want daarvoor geldt: hoe groener, hoe beter. En dat geldt ook voor de leefbaarheid van de omgeving voor bewoners en bezoekers.

Bodemopbouw groene parkeerplaats

De aanleg van een groene parkeerplaats start bij de bodemopbouw. Die moet natuurlijk waterdoorlatend, want anders kan het regenwater niet infiltreren. Daarvoor gebruik je grof zand – maar niet te grof, want anders groeit het gras niet. Ook geeft dit ruimte voor diffusie van zuurstof en nitraten naar wortels van bomen in de buurt. Het kan zijn dat je grondverbetering moet toepassen. Om daar zeker van te zijn, is een bodemonderzoek raadzaam.

Verschillende ontwerpen

Als je voor waterpasserende betonplaten gaat, heb je de keuze uit verschillende ontwerpen van de waterdoorlatende openingen. Zo kunnen deze op een ‘roosterachtige’ manier of met ronde uitsparingen verwerkt worden. Ook zijn klantspecifieke ontwerpen mogelijk. Natuurlijk is de belastbaarheid van de plaat altijd bepalend of iets uitvoerbaar is of niet.

Makkelijk leggen 

Voor aannemers is het ideaal dat de platen met de juiste breedte van een parkeerplaats te bestellen zijn: 2,5 meter. Daarbij zijn lijnen meteen zichtbaar, omdat het beton aan beide zijkanten 25 centimeter dicht is. Dat is niet alleen makkelijk leggen, maar zorgt er ook voor dat automobilisten veilig kunnen uitstappen. Ze zwikken hun enkel niet om. 

Ten opzichte van grasbetontegels hebben platen het voordeel dat ze niet zo snel scheef komen te liggen. Daarbij moet de ondergrond wel vlak zijn, zodat platen niet kunnen wippen of breken.

Kosten en onderhoud van een groene parkeerplaats

De aanleg van een groene parkeerplaats is qua kosten vergelijkbaar met een reguliere parkeerplaats. Het verhardingsmateriaal is ongeveer even duur. Kolken en leidingen om het regenwater op te vangen en af te voeren zijn niet nodig, maar grondverbetering in veel gevallen dan weer wel. Tot slot is onderhoud vaak niet nodig, omdat het onkruid niet weggehaald hoeft te worden. Een groene parkeerplaats moet hooguit een paar keer gemaaid worden. 

Benieuwd wat Kemper Beton voor jou kan betekenen?

Wil je meer weten over onze waterpasserende betonplaten? Wij helpen je graag verder! Neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op