Kemper
21 maart 2023

Vier toepassingen van waterdoorlatende betonplaten

Waterdoorlatende betonplaten

Waterdoorlatende betonplaten zijn in allerlei opzichten een meerwaarde in de openbare ruimte. Ze werken tegen wateroverlast en hittestress, en hebben een positieve invloed op bodemherstel en de biodiversiteit. En dan zorgen ze ook nog eens voor een groene uitstraling. 

Zeker in deze tijd, waarin we vaak naar klimaatadaptieve oplossingen zoeken, bieden waterdoorlatende betonplaten dus uitkomst. Al helemaal als je je bedenkt dat dit bestratingsmateriaal goed belastbaar én ongeveer even kostbaar is als andere elementverharding. In veel toepassingen vragen ze bovendien om weinig onderhoud; soms is alleen onkruidverwijdering, herzaaien of maaien nodig. 

Op welke manieren je waterdoorlatende betonplaten kunt toepassen? We geven je vijf voorbeelden, waarvan er één extra wordt uitgelicht door een opdrachtgever.

1. Wegverhardingen (of bermverharding)

Langs veel wegen in Nederland en België liggen waterdoorlatende betonplaten  in de berm. Automobilisten kunnen elkaar hierdoor op een smalle weg passeren, zonder dat de rijbaan verbreed hoeft te worden. Ook komen er geen kuilen in de berm, waardoor er minder onderhoud nodig is. 

2. Brandwegen met waterdoorlatende betonplaten 

Elk gebouw moet bereikbaar zijn voor de brandweer. Bij sommige bouwwerken betekent dit dat er een brandweg rondom aangelegd moet worden. Als dat het geval is, kun je kiezen voor een groene variant met waterdoorlatende betonplaten Mogelijk past het pad daardoor beter in het landschap. 

3. Talud- en oeverbekleding 

Grachten, dijken en oevers kunnen worden bekleed met waterdoorlatende betonplaten. In combinatie met geotextiel voorkom je op die manier uitspoeling van het talud. 

Waterdoorlatende betonplaten

4. Paden en toegangswegen

Zoals groene parkeerplaatsen goed in een natuurlijke omgeving passen, geldt dat uiteraard ook voor paden en toegangswegen. Projectleider Mary Mulder en uitvoerder Edwin van Groeningen van Oosterhof Holman, een veelzijdige speler in de infrasector en milieutechniek, weten daar alles van. Zij passen waterdoorlatende betonplaten  regelmatig toe voor het Regionaal Ontwikkelprogramma (ROP) van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB).

“Het RVB laat onderhoudswerkzaamheden verrichten aan olieleidingen en bijbehorende afsluitlocaties, die vaak op landerijen staan”, vertelt Mary. “De afsluitlocaties moeten zo ongeveer iedere week gecontroleerd en gesmeerd worden, maar ze zijn lang niet allemaal goed en veilig bereikbaar. Zeker niet als het drassig is. Daarom leggen wij op verschillende plekken toegangswegen van waterdoorlatende betonplaten aan.”

“We gebruiken hierbij waterdoorlatende betonplaten en keien”, aldus Edwin. “Voor de lange rechte stukken zijn de platen perfect, omdat we die makkelijk leggen en ook meteen stabiel. Zit er een ongebruikelijke hoek in of werken we op een raar punt? Dan zijn grasbetonkeien ideaal.”

“Het is vaak aan de landeigenaren zelf om te bepalen of ze dichte of open verharding willen”, neemt Mary weer over. “Bij sommige gewassen is grasbeton onwenselijk vanwege het onkruid dat hier tussendoor kan groeien. Op andere landerijen zijn ze juist weer zeer gewenst vanwege de waterdoorlatendheid en de natuurlijke uitstraling. Er zijn zelfs boeren die bloemen die bloemenmengsels in de waterpasserende betonplaten strooien: dat zorgt voor een kleurrijk tafereel.” 

Benieuwd wat Kemper Beton voor jou kan betekenen? 

Wil je meer weten over onze waterpasserende betonplaten? Wij helpen je graag verder! Neem vrijblijvend contact met ons op. 

Neem contact op